Díjazottak

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya 700 000 Ft összdíjazású médiapályázatot hirdetett a rosszindulatú nyirokrendszeri megbetegedésekkel, a limfómákkal kapcsolatosan.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2017. szeptember 16-án, a Limfóma Világnap alkalmából szervezett Orvos-Beteg Találkozón került sor.

A zsűri az első díjat és az ezzel járó 300 000 Ft nyereményt a „Gyógyult utakon” című film készítőinek, Schéda Szilvia szerkesztő-rendezőnek, Zsiday Ádám operatőrnek és Hódi Dániel vágónak ítélte.

A második helyezést és az ezzel járó 200 000 Ft nyereményt Ganzler Orsolya kapta, akinek „A diagnózis: nyirokrák” című cikke a Szeretlekmagyarország.hu oldalon jelent meg.

A harmadik helyezést és a 100 000 Ft-os díjat a Webbeteg.hu weboldal kapta „A limfóma terápia nem csak testi mellékhatásokat okoz, a lélekre is rányomja bélyegét” című cikkért, melynek szerzői Dr. Ujj Zsófia és Dr. Dinya Zoltán voltak.

Különdíjban részesült Dr. Kiss Richárd az „Úton a krónikus limfoid leukémia legyőzéséhez” című cikkért, mely a Daganatok.hu weboldalon jelent meg.

Az első, második és harmadik díjat a Janssen-Cilag Kft. ajánlotta fel 600 000 Ft összértékben. A 100 000 Ft-os különdíjat a Roche (Magyarország) Kft. támogatásából ajánlottuk fel. A támogatók a médiapályázat elbírálásában semmilyen formában nem vettek részt.

A zsűri tagjai voltak: Prof. Dr. Illés Árpád (Debreceni Egyetem, ÁOK, II. sz. Belgyógyászati Intézet, B Épület Vezető, Hematológiai Tanszékvezető), Magyar Ágnes (MOHA, Kuratóriumi tag), Prof. Dr. Masszi Tamás (Semmelweis Egyetem, ÁOK, III. sz. Belgyógyászati Klinika, Egyetemi Tanár, Igazgató), Nógrádi Tóth Erzsébet (MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztály, Szakosztályvezető) és Dr. Vámosi Anna (MOHA, Kuratóriumi tag).

A limfóma-médiapályázat célja az volt, hogy 2017. április 5. és augusztus 31. között olyan anyagok jelenjenek meg a hazai médiumokban, melyek felhívják a társadalom figyelmét a rosszindulatú vérképző- és nyirokrendszeri megbetegedésekre, ezekről hiteles tájékoztatást nyújtanak, bemutatják a korszerű kezelési lehetőségeket, a hazai betegek hozzáférési esélyeit a terápiákhoz, fókuszba helyezik a természettudományos gondolkodást, erősítik bizonyítékokon alapuló orvoslás iránti bizalmat, bemutatják az érintett területen működő betegszervezeteket, segítő csoportokat, bátorítást nyújtanak a betegeknek és sikeres megküzdési stratégiákat mutatnak be.

A pályázatra 25 db anyag érkezett: 3 db video, 4 db audio, 13 db írott online, 5 db írott online/print. A 7 db video/audio anyagok összesen 3 órát tesznek ki, a 18 db írott anyag terjedelme összesen 60 db A4-es oldal. Az anyagokban 24 orvost szólaltatnak meg és 23 beteg történetével ismerkedhetünk meg. 16 pályázati anyagban esik szó betegszervezetről/támogató csoportról: 4 cikkben általánosságban, 12 szervezetet, betegklubot név szerint említve. 9 anyagban kerül említésre a bizonyítékokon alapuló orvoslás/klinikai vizsgálatok.

A MOHA és a MÚOSZ nevében köszönjük minden kedves pályázónak, hogy pályázati anyagával segítette a hiteles tájékoztatást, a díjazottaknak pedig szeretettel gratulálunk!

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány honlapja

A MOHA a pályázatok tartalmáért felelősséget nem vállal.